środa, 31 sierpnia 2016

Makaron linguine z cukinią i suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu cukinia często gości w naszej kuchni. Nad jej zaletami nie będę się rozwodzić. Krótko mówiąc jest smaczna i zdrowa. Dlatego jak tylko zobaczę jakiś przepis, który zawiera cukinię, to od razu mam ochotę go wypróbować.
Tym razem trafiłam na ciekawy przepis w jednej z moich ulubionych hiszpańskich gazet wnętrzarskich El Mueble. Zazwyczaj przepisy w tym czasopiśmie są bardzo łatwe do przygotowania i ze składników, które są dostępne w każdym sklepie czy supermarkecie.


I tak oto w moim zeszycie z przepisami pojawił się nowy, na makaron linguine z cukinią i suszonymi pomidorami.
Makaron linguine jest podobny do makaronu spaghetti, różni się jedynie tym, że jest nieco grubszy i spłaszczony.

Tallarines. Makaron linguine.

 
Składniki:
• 200 g makaronu linguine (mniej więcej garść)
• 1-2 zielone cukinie
• 2 jajka
• 1 ząbek czosnku
• 50 g koziego sera
• 2 suszone pomidory
• szczypta oregano
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• pieprz
• sól
Przygotowanie:
1. Pokruszyć ser.
2. Czosnek obrać, następnie posiekać.
3. Cukinie umyć i osuszyć. Następnie odciąć końcówki i pokroić w cienkie paseczki.
4. Pomidory suszone odsączyć i również pokroić w paseczki.
5. Jajka rozmącić.
6. Posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki cukinię smażyć ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie.
7. Dodać rozmącone jajka, suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem.
8. Zmniejszyć ogień i smażyć wszystko na wolnym ogniu ciągle mieszając ok. 3 – 4 minut, aż jajka się lekko zetną.
9. Makaron ugotować al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu dobrze odcedzić.
10. Ugotowany makaron dodać do warzyw z jajkiem i dokładnie wymieszać.
11. Dodać pokruszony ser i całość posypać oregano.
12. Podawać na ciepło.
 
 
 
Zdjęcia i teksty są moją własnością i nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody./ The photos and texts are my propriety and I don’t allow to copy them without my permission.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz