poniedziałek, 20 marca 2017

Salsa de tomate frito czyli sos ze smażonych pomidorów

Już jakiś czas temu zapowiedziałam przepis na sos pomidorowy. W końcu mi się udało go spisać, uff! Do jego przygotowania domowego sosu zachęcił mnie (a raczej zmusił) brak takiego w asortymencie polskich sklepów. Za inspirację posłużył mi kanał  z przepisami na youtubie: Cocina con Carmen.
Już nie przedłużam i podaję przepis na sos ze smażonych pomidorów.

Ingredientes. Składniki.

Składniki:
• ok. 1 kg dojrzałych pomidorów
• pół cebuli
• ćwiartka czerwonej papryki
• oliwa
• 2 – 3 ząbki czosnku
• sól
• oregano
• szczypta cukru (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
2. Rozgrzać olej na patelni na dosyć mocnym ogniu.
3. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony czosnek, paprykę i cebulę. Wszystko lekko podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
4. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i suszone oregano. Wszystko wymieszać. Zmniejszyć nieco ogień.
 
 

5. Smażyć wszystko od czasu do czasu mieszając. Po ok. 25 minutach pomidory powinny być już usmażone.
6. Jeżeli jest sos jest zbyt rzadki, bo pomidory miały dużo soku, zostawić go jeszcze chwilę na ogniu, żeby nieco odparował. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości soku z pomidorów, można dodać odrobinę wody.
7. Następnie dodać sól i wymieszać.
8. Spróbować czy sos jest wystarczająco słony.
9. Jeżeli potrzeba dodać nieco cukru.
10. Patelnię zdjąć z ognia. Sos przełożyć do salaterki (lub innego naczynia) i zmiksować na gładko.
11. Po zmiksowaniu przecedzić przez sitko.

 
Sosu używam do przygotowania np. cieciorki ze szpinakiem czy spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Jest dużo smaczniejszy niż tzw. przecier pomidorowy dostępny w sklepach.
 
 
 
Zdjęcia i teksty są moją własnością i nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody./ The photos and texts are my propriety and I don’t allow to copy them without my permission.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz