środa, 15 listopada 2017

Pieczarki ze szpinakiem na wynos

Bardzo lubię wynajdować nowe (najlepiej niezbyt skomplikowane i niezbyt czasochłonne) przepisy. Lubię kartkować książki i czasopisma z przepisami, otwierać na chybił trafił, wybierać przepisy i przygotowywać nowe potrawy. W listopadowym wydaniu „Mojego gotowania” znalazłam kilka ciekawych przepisów, na pierwszy ogień poszedł przepis na pieczarki duszone ze szpinakiem.

W przepisie znalazły się wszystkie produkty, za którymi przepadam: pieczarki, suszone pomidory i świeży szpinak. A do tego jest idealne „na wynos” czyli pakuję do pojemnika obiadowego i w pracy jedynie odgrzewam.

Nie przedłużam i już dzielę się przepisem. Dodam jedynie, że do oryginalnego przepisu wprowadziłam niewielkie modyfikacje w ilościach podanych produktów.

Ingredientes. Składniki.

Składniki:
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 50 dag jak najmniejszych pieczarek
• kilka suszonych pomidorów w oliwie
• 25 dag świeżego szpinaku
• sok z cytryny (opcjonalnie)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić i odciąć ogonki (można je wykorzystać do zupy lub na sos).
2. Suszone pomidory odsączyć i pokroić.
3. Obraną cebulę i czosnek posiekać.
4. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i oliwy. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i podsmażyć.
5. Kapelusze i pokrojone pomidory włożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem i wymieszać. Dusić do momentu aż odparuje cały sok.
6. Dołożyć drugą łyżkę masła i porwany palcami szpinak, skropić sokiem z cytryny i dusić kilka minut.
7. Doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki duszone ze szpinakiem.

Smacznego!


Zdjęcia i teksty są moją własnością i nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody. / The photos and texts are my propriety and I don’t allow to copy them without my permission.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz